On je put u vječnost

(Mk 3,20-21)

 

Autor: fra Mladen Rozić

            Subota, 22. siječnja 2010.

 

 

Svevišnji Gospodin bio uz vas, dragi naši slušatelji!

 

U našem životu je toliko tajni. Puno toga nam je nejasno koliko se god trudili. Neke ćemo razotkriti vremenom. Spoznajno ćemo narasti te će nam postati jasnije, a neke će vječno ostati tajna – misterij. Ništa zato – ograničena smo ljudska bića. Zanimljiv je i naš pogled na druge ljude. Sve što izmiče našem iskustvu nama je čudno i nerealno – da ne kažem ludo. Nije lako bilo ni Isusu. Imao je tolikih koji su ga slijedili, ali i onih koji su mu bili neprijatelji. Bilo je i onih koji su smatrali da je lud, zaslijepljen, fanatik – izvan sebe. Nešto kao „Idiot“ kod Dostojevskog. Pametniji od svih, ali lud u očima mnogih.

Sve su te informacije dolazile do njegovih najbližih koji su ga željeli vidjeti i maknuti s pozornice da ih ne sramoti. Ni oni nisu shvaćali Isusovu ulogu. Sva ta njegova “rodbina“ ga ne shvaća. Čak mu se i protivila. Članovi njegove uže rodbine naprosto nisu shvatili njegov nastup, njegove govore i djela. Jasno, da nisu shvatili ni značenje njegova poslanja. Njegova majka je sve to drugačije shvaćala. Ona dobro pozna svoga sina i zna da su sva ta govorkanja zlobna. Vjerojatno ni njoj nije sve bilo jasno, ali majčinskom intuicijom i srcem dolazi k njemu – želi biti uz njega.

Dragi vjernici! Zar i mi nismo slični Isusovoj rodbini kad ga se sramimo. Teško na javnom mjestu izgovaramo naš kršćanski pozdrav – kao da ga se sramimo. Radije ćemo reći „Bog“, „Ćao“ i slično – a Hvaljen Isus rijetko koristimo. Kao da se stidimo Isusa i njegova naučavanja. Ne razumijemo to sve dovoljno. Možda bi nas sve to moglo dovesti do toga da nam se netko ruga. Da nas smatra da smo zaostali ili naivni, da ne kažem ludi. Zar se i Crkvi često ne prigovara da nije u trendu. Zar se ne zahtjeva da prestane naviještati neke evanđeoske istine jer nisu skrojene po mjerama nekih. Bez obzira na sve Isus će biti uvijek aktualan i isti: i jučer i danas i sutra. Ne stidimo se njega ni njegova nauka jer On je put u vječnost. Amen